29-05-2017
Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO

Na alle verhalen over het paviljoen aangehoord te hebben was het een aantal weken geleden tijd voor een rondleiding en konden wij - de office dames van TRAJECT - met onze eigen ogen zien waar onze collega’s al maanden over praten.

Voor het hoofdgebouw van ABN AMRO wordt op dit moment het circulaire paviljoen gerealiseerd. Het paviljoen moet straks een ontmoetingsplek op de Zuidas gaan vormen die toegankelijk is voor iedereen. De open opzet geeft het paviljoen een uitnodigende uitstraling. Op de begane grond komt een restaurant waar mensen in gesprek kunnen gaan over circulariteit, maar ook gezellig wat kunnen eten en drinken. De souterrain is voor ABN AMRO zelf. Het te kort aan vergaderplekken in het hoofdgebouw dient hiermee te zijn opgelost.

Circulair bouwen
Circulair bouwen gaat ver in het paviljoen. Op het beton van de kelderbak na zijn alle materialen demontabel en opnieuw te gebruiken. Mocht ABN AMRO in de toekomst bepaalde materialen niet meer gebruiken, dan kan het ergens anders opnieuw worden hergebruikt. De begane grond krijgt een pakketvloer gemaakt van oude meranti kozijnen. Onder deze pakketvloer ligt technisch gezien een bijzondere vloer. De vloerbouw is uniek en nog nergens anders toegepast. Allereerst bestaat de vloer uit stenen en zand om het te stabiliseren, daarboven komt een kokosmat met daarboven een Phase Change Material (PCM) systeem.

PCM (foto 1) is een materiaal die er voor zorgt dat het paviljoen heel weinig tot geen energie nodig heeft om de ruimtes te verwarmen en te koelen. PCM zorgt ervoor dat warmte wordt opgeslagen en op een later moment weer wordt afgestaan. Het verwarmen en koelen gebeurt met een omkeerbare warmtepomp. Er zijn lansen de grond in geboord die gebruik maken van de constante temperatuur diep in de grond. Een van de manieren om warmte op te slaan gebeurt via de sprinklerbuffer. De sprinklerbuffer is een grote bak met water, zodat als het noodzakelijk is er gesprinklerd kan worden. Doordat deze buffer aanwezig moet zijn kan het net zo goed ingezet worden om er energie uit te halen. Warmte wat over is gaat in het water. Zodra de warmte weer nodig is kan het eruit worden gehaald en hetzelfde geldt voor de koeling.

Hergebruikte materialen
Het blauwe materiaal op het plafond (foto 2) is op een bijzondere manier verkregen. Het zijn 16.000 oude spijkerbroeken die de medewerkers van ABN AMRO hebben ingezameld. De broeken zijn vervezeld en tegen het plafond geschroefd. Dit is gedaan vanwege de akoestische demping, zodat het niet gaat galmen als je tegen elkaar praat. Daarnaast worden de vezels uit de bedrijfskleding verwerkt in het stucsel om zo de wanden een akoestische demping te geven.

De vergaderruimtes (foto 3) in de souterrain zijn volledig gemaakt van hergebruikte kozijnen. Deze kozijnen komen uit oude kantoren, die op de nominatielijst staan om te slopen. Niet alleen de kozijnen, maar ook leidingwerk en kabelgoten werden zo veel mogelijk als bestaand object uit panden gehaald zodat er niet te veel aan veranderd hoeft te worden. Zien en beleven dat is wat dit gebouw gaat betekenen.

Liftschacht
Circulair bouwen zit nog in de experimentele fase. Tijdens het hele proces bleven de adviseurs, architecten en leveranciers bijleren. Een mooi voorbeeld is dat de liftenleverancier van het paviljoen - Mitsubishi Elevator Europe - aangaf dat één lift voldoende is voor de capaciteit. De lift die naast de trap zou komen is hierdoor geschrapt, echter zat een deel van de liftschacht er al. Op die plek in het souterrain komt een glazen deur zodat iedereen kan zien dat het als liftschacht bedoeld was (foto 4).

In september opent Cirl haar deuren en kan iedereen een kijkje komen nemen in dit bijzondere circulaire gebouw.

Projectmanagement & duurzaamheid:
TRAJECT Adviseurs & Managers bv
Architect: de Architecten Cie. bv
Aannemer: BAM
Landschapsarchitect: DONKERGROEN

Pubicatie over Circl in het Duurzaam Gebouwd magazine