Stichting Invitare Openbaar onderwijs
NEN 2580: Inzicht in gebouwoppervlakken

Of het nu gaat om één gebouw of om uw complete vastgoedportefeuille, TRAJECT biedt u ruimtelijk gebouwinzicht met een meting conform de NEN 2580: ‘Oppervlakten en inhoud van gebouwen’.

NEN 2580

De NEN 2580 is een Nederlandse Norm (NEN) die de termen, definities en bepalingsmethoden geeft voor de oppervlakte van terreinen met een bouwbestemming en voor de vloeroppervlakten en inhouden van gebouwen of delen daarvan. Enkele veel gebruikte termijn uit deze norm zijn:

  • Bruto vloeroppervlak (BVO)
  • Netto vloeroppervlak (NVO)
  • Verhuurbaar vloeroppervlak (VVO)
Waarom meten?

Een oppervlaktemeting conform de NEN 2580 biedt u uitkomst in diverse situaties, waarbij u onder andere kunt denken aan de onderstaande scenario’s:

Inzicht in gebouwen & gebouwgebruik
  • Onduidelijkheid in beschikbare tekeningadministratie door bijvoorbeeld het ontbreken van de juiste tekeningen of juist door de aanwezigheid van diverse tekeningen die onderling verschillen laten zien;
  • Second opinion bij verschil van inzicht tussen eigenaar/verhuurder en gebruiker/huurder;
  • Het verkrijgen van inzicht in de mogelijkheden tot optimaal gebruik/bezetting van bedrijfs- en overheidsgebouwen;
  • Second opinion beschikbare ruimte in overheidsgebouwen in relatie tot rechtens toe te wijzen/toegewezen ruimte, bijvoorbeeld in het geval van onderwijsgebouwen.
Gebouwoverdracht
  • Onafhankelijk advies bij potentiele gebouwaankopen en/of huurovereenkomsten.
Meting in de praktijk

Recentelijk heeft TRAJECT, in opdracht van Stichting Invitare Openbaar onderwijs, een NEN 2580 meting uitgevoerd voor één van haar onderwijsgebouwen (foto). In deze specifieke situatie is er sprake van een aankomende eigendomsoverdracht van het onderwijsgebouw aan de voorgenoemde stichting.

De verschillende tekeningen in de gebouwadministratie boden in deze situatie echter geen uitsluitsel over de exacte omvang van het gebouw. Een onafhankelijke meting van het gebouwoppervlak conform de NEN 2580 door TRAJECT heeft Stichting Invitare Openbaar Onderwijs het gewenste inzicht gegeven om zo het overdrachtsproces van het betreffende onderwijsgebouw op een juiste wijze af te kunnen ronden.

Meer informatie

Bent u ook geïnteresseerd in deze dienstverlening? Of wilt u hier graag meer over weten? Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Meer informatie over NEN 2580 en/of dit project: