11-09-2017
Feestelijke opening Circl

Vol trots en vreugde heeft TRAJECT Adviseurs & Managers afgelopen dinsdag samen met ABN AMRO de beurs van Amsterdam geopend ter gelegenheid van de opening van Circl. Vervolgens werd door de betrokken partijen de “Fellowship of the Circl” getekend. Hiermee verklaarden de partijen om circulariteit te blijven promoten om zo circulariteit naar een hoger niveau te brengen.

De dagen daarna werden er verschillende festiviteiten georganiseerd om de opening te vieren. TRAJECT was de gehele openingsweek te vinden in een van de vergaderruimtes in het souterrain en verzorgde vanuit daar rondleidingen voor haar relaties. Circl is een plek om te leren, inspireren, maar vooral om te verbinden. Welke rol TRAJECT heeft gehad in dit bijzondere project leest u verderop.

TRAJECT in een van de vergaderruimtes met speciaal ontworpen Eco banners.

Na het besluit van ABN AMRO dat duurzaamheid en circulariteit een hoofdrol moest hebben in het nieuwe ontwerpproces werd Jeroen Schinkel van TRAJECT aangesteld als circulair projectmanager van Circl. Als voorzitter van de stuurgroep en het ontwerpteam heeft hij de ambities van ABN AMRO vertaald naar de ontwerpers, adviseurs en bouwers van Circl. Met het team van ABN AMRO en een team van adviseurs vanuit TRAJECT hebben zij het nieuwe ontwerp beoordeeld en zijn ze samen uitdagingen aangegaan. Daarnaast is TRAJECT met ABN AMRO de discussie aangegaan over het programma van eisen/wensen en de kansen die hierin liggen om duurzaamheid in het gebouw te integreren. Circl is een ambitieus project op alle fronten doordat de uitdaging voor vergaande innovatie bij de leveranciers is neergelegd. Duurzaamheid en circulariteit spelen daarin een hoofdrol en juist op deze onderwerpen moet dit bijzondere gebouw zich onderscheiden en een voorbeeld worden voor nieuwe ontwikkelingen.

Het is vanaf het ‘nieuwe’ begin van het project inmiddels duidelijk dat niet alleen het gebouw duurzaam moet zijn, het moet ook de gebruikers in het gebouw op deze onderwerpen inspireren en optimaal faciliteren. Onder andere om deze ambitie in het project te realiseren is TRAJECT bij het project betrokken. TRAJECT heeft een lange voorgeschiedenis bij ABN AMRO op het gebied van duurzaamheid. Op diverse locaties heeft ABN AMRO samen met TRAJECT haar bestaande kantoren op duurzaamheid beoordeeld en is daarvoor onderscheiden met diverse LEED certificaten en in 2016 werd het hoofdkantoor van ABN AMRO onderscheiden met de internationale BREEAM Award als duurzaamste bestaande gebouw ter wereld.

Gerrit-Jan Teunissen is specialist op het gebied van certificeringen bij TRAJECT en informeert het ontwerpteam van Circl over de do’s and don’ts in het ontwerpproces. De bestaande methodieken BREEAM, LEED én de nieuwe methode WELL worden door hem toegepast om voor de omgeving en voor de gebruiker een prettig, gezond en duurzaam gebouw te ontwerpen. De innovaties die zijn toegepast in Circl zijn ook niet altijd te vangen in de bestaande certificeringsmethodieken. TRAJECT gaat daarom het gesprek aan met de certificerende instanties om deze nieuwe onderwerpen toe te voegen aan de bestaande systemen. Daarmee kunnen ook nieuwe projecten ná CIRCL gebruik maken van de kennis en ervaring die is opgedaan.

Wilt u meer weten over hoe het gebouw tot stand is gekomen. Lees dan ons artikel CIRCL, het circulaire paviljoen van ABN AMRO of bekijk het filmpje Bank op de bouw – TRAJECT Adviseurs & Managers

Foto van Circl is gemaakt door egbertdeboer.com