Sauna Swoll
60% meer capaciteit, 0% kostenstijging

Bij Sauna Swoll is hard gewerkt aan een complete vernieuwing. Terwijl wij praten over techniek, rendement en hypermoderne houtkachels, komen de eerste klanten al binnen. Ruim twee jaar geleden introduceerde TRAJECT er de 361˚ Gezond Gebouw-aanpak. Een benadering waarbij klantbeleving, economie en milieu de basis zijn voor een gezond zakelijk rendement. Toch is weldaad van de stilte er niet in cijfers uit te drukken...

Zwolse gastvrijheid

Sauna Swoll biedt ruim 2,5 hectare rust en ruimte aan de rand van Zwolle. Compleet vernieuwd, maar met hartverwarmende gastvrijheid. Doe nou maar gewoon, zeggen ze hier, dat is veel prettiger. (En dat is natuurlijk ook zo.)
Het achterliggende pronkstuk is een hypermoderne installatie. Door slimme technologie zijn de energiekosten, ondanks 60% groei, gelijk gebleven, terwijl het binnenmilieu enorm verbeterd is. Nu die energie wordt geleverd door een (pellet)houtkachel, levert dat Sauna Swoll een wel heel gezond rendement.
Hoe gaat dat in z’n werk? Ing. Edwin Wiegerinck in gesprek met Tiemen van der Kolk van Sauna Swoll.

Meer goeds voor klanten, minder kosten

Eigenaar Tiemen van der Kolk is zelf ‘hands-on’ betrokken. Zo ook bij de technische installaties. “Ik wilde niet alleen meer comfort voor mijn klanten. De techniek moest simpel, robuust en vooral kostenbesparend zijn. TRAJECT adviseerde hierin en bood een schat aan ervaring. Nu werken we met een Biomassa-installatie op basis van gecertificeerde houtpellets. Ik kan het systeem zelf bedienen en als er wat is, krijg ik een melding op mijn mobiel. Heel handig.“

Warmteterugwinning met 70%

Naast de energie-installaties verbeterde TRAJECT ook het binnenklimaat. De oude situatie bestond uit gasgestookte ketels door het hele gebouw, vloerverwarming en mechanische afzuiging. Nu bestaat het systeem onder andere uit:

  • Centraal opgestelde houtketel
  • All-Air-systeem (luchtverwarming)
  • Mechanische toe- en afvoer met 70% warmteterugwinning

Sterk verbeterd binnenklimaat

Sauna’s hebben een bijzonder complex binnenklimaat. Omdat TRAJECT de kwaliteitsbeleving van opdrachtgevers en klanten centraal stelt, levert dat een flinke technische uitdaging op. De nieuwe installaties zorgen voor:

  • Drogere lucht (veel minder benauwd)
  • Gelijkmatige, beter beheersbare temperatuur
  • Betere luchtkwaliteit (veel meer luchtverversing)
  • Geen beslagen ramen
Resultaten voor het milieu

Sauna’s zijn grootverbruikers van energie. Zeker dan telt elk detail. Deze cijfers spreken voor zich:

  Oud Nieuw Resultaten
Gas 170.000 m3 80.000 m3 53% minder
Vermogen 520 kW 830 kW 62% meer
Energie 5,4 GJ 5,4 GJ Gelijk gebleven
CO2 300.000 kg/jaar 142.000 kg/jaar 53% minder
NOx 19.000 kg/jaar 6.000 kg/jaar 69% minder
Economie Circa € 100.000,- Circa € 100.000,- Gelijk gebleven
Opmerkingen van TRAJECT

Gebruik van bio-ketels kan in principe altijd, mits voldoende ruimte beschikbaar is voor de opslag van houtpellets. De techniekruimten zijn aanzienlijk groter dan bij conventionele, gasgestookte installaties. Bij Sauna Swoll is gekozen voor een opstelling in een bijgebouw met een externe containeropslag voor de houtpellets. De bereikbaarheid vraagt ook aandacht. Hiervoor worden namelijk grote vrachtwagens gebruikt. Verbranding van houtafval is ook mogelijk, maar dan moet wel rekening worden gehouden met een 50% lagere verbrandingswaarde en een niet constante kwaliteit van de brandstof.

Vanwege de hoge energie-inhoud zijn houtpellets zeer geschikt voor toepassingen met relatief hoge stooktemperaturen, zoals bij tapwaterverwarming en zwembaden. Verbranding van houtpellets is per GJ warmte circa 15% goedkoper dan verbranding van aardgas. De milieubelasting van verbranding van houtpellets is nihil, al moet eerlijkheidshalve wel gerekend worden met de milieubelasting als gevolg van de bevoorrading.

Ander TRAJECT-project met bio-installatie: Easy Street in Breda (1.100 kW biomassa).

Neem contact op met John voor meer informatie