Duurzaam schoolgebouw voor Sterrenschool Hilversum


Eén van de beste schoolgebouwen van Nederland is een feit! In opdracht van STIP Openbaar Basisonderwijs Hilversum heeft TRAJECT het projectmanagement, installatie- en duurzaamheidsadvies, ontwerp (i.s.m. Mies Architectuur en Donker Groen) en de uitvoering begeleid. 

In 2016 is gestart aan de nieuwbouw van de Sterrenschool omdat het oude gebouw niet meer voldeed. Samen met STIP Hilversum vonden wij dat het nieuwe gebouw moest behoren tot één van de beste van het land. Zo’n school heeft vrijwel geen energie nodig, is super gezond voor de leerlingen en omgeving, bevordert het leren en heeft minimale impact op het milieu. Deze ambities van STIP hebben de projectmanagers en adviseurs van TRAJECT weten te vertalen in een duurzaam, gezond, aardgasloos en in hoge mate circulair gebouw met energielabel A+++, binen planning en budget!

Innovatief onderwijs
In de Sterrenschool zijn, naast het vernieuwende schoolconcept, diverse innovatieve en uitdagende oplossingen gekozen. Zo is de gymzaal geschikt voor het bewegingsonderwijs van 2020, met onder andere een interactieve wand en de nieuwste gymtoestellen, waarmee talloze nieuwe uitdagende lessen gegeven kunnen worden. In de school is ook een kinderdagverblijf gevestigd en is een ruimte voor 2e-lijns zorg. Alle voorzieningen zijn in het gebouw aanwezig voor een integrale benadering van onderwijs en zorg voor kinderen. Het plein is ingericht als uitdagende en leerzame natuurlijke omgeving voor jong en oud, en is voorzien van een moestuin. Op het gebouw is een heus buitenlokaal aanwezig waar, als het weer dat toelaat, les gegeven kan worden. Vanaf de eerste verdieping glijden de kinderen in de pauze zo naar het plein met de vaste glijbaan.

Gezondheid
Vanuit de wetenschap dat het gebouw veel invloed heeft op de leerprestaties en gezondheid van kinderen, is de Sterrenschool ontworpen als gezond gebouw. Het gebouw voldoet minimaal aan de eisen van Frisse Scholen klasse B, wat onder andere betekent dat er veel wordt geventileerd met gefilterde lucht, er koeling aanwezig is en veel aandacht voor akoestiek. Bijzonder is de LED-verlichting, deze is biodynamisch en kan door het veranderen van kleur en sterkte de concentratie van kinderen verbeteren.

Klimaatadaptatie
Het plein is zo groen mogelijk en zo min mogelijk verhard, wat een positief effect heeft op het stedelijke opwarmingseffect. Het regenwater dat op het gebouw en terrein valt wordt onder het plein geïnfiltreerd en opgeslagen. Zo wordt droogte in de omgeving verminderd en blijft regenwater uit het riool.

Circulariteit en duurzaamheid
het oude gebouw is niet gesloopt maar gedemonteerd. De vrijkomende materialen zijn deels hergebruikt en voor de rest gerecycled. Zo zijn de kozijnen verzaagd tot nieuwe kozijnstijlen, de reststukken gebruikt in houten vloeren en ook de balken zijn rechtstreeks hergebruikt. De oude vensterbanken hebben in het nieuwe gebouw zelfs een nieuw doel gekregen als plinten. Het gehele terrein is ook circulair, alle verharding is namelijk hergebruikt, grotendeels zelfs rechtstreeks van het oude plein.

Het schoolmeubilair is ook volledig circulair en gemaakt van oude schoolmeubels en delen van bureau’s. Zo komen de tafelbladen uit een kantoor van ABN Amroen zijn ook de garderobekasten gemaakt van oude bureau’s.
De overige materialen zijn zo gekozen dat deze waar mogelijk demontabel zij en een zo laag mogelijke milieu-impact hebben. Zo is de gevel van hout (binnen en deels buiten), zijn cradle2cradle bakstenen gebruikt en is alleen gebruik gemaakt van FSC hout.

Nieuws