Vrijeschool De Vijfster gezonder en energiezuiniger

vrijeschool-de-vijfster

Onze diensten

vijfster
Algemene informatie
Project: Vrijeschool De Vijfster
Plaats: Apeldoorn
Opdrachtgever: Stichting Vrije Scholen Athena
Projectperiode: 2016 – 2019
Omvang:

Het vrijeschoolonderwijs groeit. Mede daardoor voldeed het schoolgebouw niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. De school onderging een transformatie en vrijdag 2 november was het zo ver, de opening van de verbouwde vrijeschool.
Vrijeschool De Vijfster is een levendige basisschool in Apeldoorn, waar meer dan 180 kinderen uit de omgeving volgens het vrijeschool onderwijsconcept les krijgen. Ieder kind heeft van zichzelf bepaalde talenten. De vrijeschool helpt deze te vinden en te ontwikkelen.

Gezonde school
Het schoolgebouw uit 1972 miste een hart, had een slecht binnenklimaat en was niet energiezuinig. Hoog tijd voor een renovatie en wat voor één! Centraal in de renovatie stond het creëren van een hart voor de school, met een nieuw trappenhuis en entree. Ook de kleuterschool is ingrijpend veranderd. De sfeervolle grote lokalen met houten plafonds zijn nu door middel van een grote lichte hal met elkaar verbonden. De hal doet ook dienst als speelzaal voor de kleuters.
Het gebouw is nu fris, open, licht en niet onbelangrijk: gezond. Alle lokalen zijn voorzien van automatische super stille ventilatie met warmteterugwinning en overal kunnen ramen open. Wat verder opvalt is het kleurgebruik door de school heen, ieder lokaal heeft een andere kleur. Onder leiding van ouders en een professional zijn de lokalen gesluierd (bijzondere schildertechniek).

Duurzame school
Naast de toepassing van CO2 gestuurde ventilatie (Frisse Scholen Klasse B) is op diverse plekken de isolatie van gevels, dak en glas verbeterd. De verwarmingsinstallatie is ‘hybride’, waarbij ca. 80% van de warmte wordt geleverd door een warmtepomp (gasloos). Op zeer koude momenten stoken de cv-ketels bij. Verder is de gehele school nu voorzien van LED verlichting, nieuw sanitair en nieuwe vloeren.

Zonnepanelen
Op het dak van de school komen nog zonnepanelen. Hiervan zijn een groot deel voor eigen gebruik. De overige panelen worden via Buurtstroom beschikbaar gesteld, zodat buurtbewoners gebruik kunnen maken van zonne-energie. Buurtstroom is een Apeldoorns initiatief om in de gemeente Apeldoorn collectieve zonnedaken te realiseren.

Het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang zijn tijdens de renovatie in gebruik gebleven. Veiligheid op de bouwplaats en duidelijke afspraken tussen de verschillende partijen waren hierdoor extra belangrijk.
TRAJECT was tijdens dit project verantwoordelijk voor de Total Engineering. Dit houdt in dat alle advieswerkzaamheden onder leiding van TRAJECT zijn uitgevoerd. Denk hierbij aan de begeleiding van de organisatie, projectmanagement, duurzaamheidsadvies, installatieadvies en begeleiding van de verhuizing naar de tijdelijke locatie en de verhuizing terug naar de verbouwde school.

Neem voor meer informatie over dit project contact op met:
ing. Edwin Wiegerinck via 0316 – 296 111.
edwin-wiegerinck